Start2Swimrun Rhederlaag

SwimRun verkenning in het Rhederlaag nabij Arnhem

Start2Swimrun zijn verkenningsrondes op verschillende locaties en verschillende data in Nederland. Het is de kleinschalige manier om je bekend te maken met deze prachtige sport! Doe jij ook mee?
Fully booked, volzet
Na 1 dag beetje promo'en zitten we vol! Hopelijk volgen elders meer start2swimruns...
NB: Houd je aan de geldende Corona regels, houdt onderling afstand, ook bij het verzamelen vantevoren. Kom NIET (en meldt je even af) als je op de dag of ervoor klachten hebt, etc. Op 2e pinksterdag ma 24 mei gaat een kleine groep, swimrunnen in en rond recreatieplas de Rhederlaag. Dit is een recreateplas ten oosten van Arhem (onder Rheden, boven Giesbeek). Dit gebeurt onder begeleiding van lokale SwimRun liefhebber Bart van der Wal. Bij grotere animo evt. aangevuld met een andere begeleider. In verband met Corona houden we wel ten alle tijden 1,5m afstand. We raden ook aan om samen met een vriend of vriendin te komen/aan te melden; dan kun je elkaar in de gaten houden. Sowieso blijven we als gehele groep bij elkaar in de buurt. We hergroeperen bij elke wateringang- en uitkomst. Je gaat tijdens de ronde twee van de drie plassen in de Rhederlaag aandoen: De Lathumseplas en Gieseplas.
Loop- en zwemsegmenten Rhederlaag
Loop- en zwemsegmenten Rhederlaag
  Hieronder wat details over der twee varianten/rondjes die je kunt doen. Even je gids aan het woord, en dan meer details. NB Aanmelden kost EUR 7,50. Parkeren kost 6 eur te betalen bij de automaat. Vanaf station Rheden is het nog ca. 2 km naar de plas, waarbij je op het eind met de pont over moet voor 1 tot 1,5 euro. We organiseren dit niet voor het geld, maar kopen van dit geld wat versnaperingen, huren een volgbootje (voor onverhoopte problemen, en wellicht wat foto's of videobeelden). Wat evt. overblijft zetten we in voor leenbadmutsen en ander budget voor start2swimuns die elders hopelijk nog verschijnen. Dit inschrijfbedrag is ook om te voorkomen dat mensen zich zo maar aanmelden en niet komen.  

Aanmelden - gesloten

We zijn vol! Alle starplekken zijn vergeven. Iedereen die zich heeft aangemeld krijgt nog info per e-mail over precieze starttijd en verzamelplek, etc... Lees wel onderstaande info en check of je de benodigde/verplichte materialen hebt!
 

Korte(re) ronde - Cappuccino groep

Voor de meer beginnende SwimRunner (M/v) rs is er een kortere ronde doen van 5,5 km. Deze is voor de meer beginnende zwemmer of als je (alleen) schoolslag zwemt. De totale zwemafstand is hier iets meer dan een kilometer. NB Alsnog niet écht kort dus, want nog best een afstand. Over deze ronde doen we ook zeker 1,5 uur over. In deze ronde zit de lange oversteek van 600 m niet, maar is de langste zwemafstand alsnog 400 m. Verder zitten de 'spectaculairdere' stukken er wel in: alle 4 de eilanden, fikse klimmen, keienstranden en korte zwem- en ren oversteekjes richting het einde (waar we weer bij de start komen).  

Lange ronde - Espresso groep

Voor de meer ervaren swimrunners (V/M) is er ook een langere ronde van ca. 7,5 km. Hierin zit (bij elkaar) maar liefst 2km zwemmen. Zulke verhoudingen kom je bij bijna geen enkele swimrun tegen, dus dit is voor de echte waterliefhebbers/-ratten. De langste oversteek is hierbij 600 m: diagonaal bijna de hele plas over. Ook hierbij is het wel gewoon weer op elkaar wachten. En zorg ook altijd dat je met z'n tweeen blijft zwemmen bij elkaar (1,5 m. heb je vanwege lichaamslengte altijd al, alleen niett kop aan kop).  Over deze grote(re) ronde doen we met de goep ook 1,5 tot 2 uur.
De Giese Kop
De Giese kop; 1 van 4 eilanden (Foto: Hans van Son)
 

De lokale kenner

Van der Wal: "Ik organiseerde in 2011 een vergelijkbare verkenningsrondje in de Vinkeveense plassen. Mooi om 10 jaar later iets soortgelijks te doen. Ditmaal op een voorzet van de Stichting 40 Mijl, wiens SwimRun ik direct bij 1e editie meedeed, en nu 3 maal deed. In de Rhederlaag echter GEEN wedstrijd, maar een verkenningsronde en groupe, volgens 'samen uit, samen thuis'. Een mooi idee van Lauwersoog initiator Helco van Keeken, die er als het goed is zelf ook bij is nu in Gelderland. Die verkenning in Vinkeveen in 2011 is daarna uitgegroeid tot het evenement 'Het Rondje Eilanden'. Dat was nog voordat SwimRun een ding was. Dus feitelijk hebben we de SwimRun sport ook beetje uitgevonden. Dit overigens met hulp uit Triathlon club Hellas en aansluiting bij stichting Woelig Water, want zo'n event zijn heel veel mensen voor nodig. Het unieke parcours al op conto van de voormalig Eilandentriathlon organisators komt (tot 2001). In Rhederlaag is volgens mij niet zoiets geweest. Wel een triathlon sinds enkele jaren, maar deze plas leent zich volgens mij ook voor deze nog wat meer avontuurlijke en vrij sport; weg van het asfalt. Het is nu een gekke tijd met al een dik jaar Corona, maar het zou mooi zijn als deze verkenning ook zou kunnen leiden tot een vergelijkbaar evenement hier in het oosten. Want SwimRun is zooo mooi!
houten loopbrug
Houten loopbrug naar Riverpard vanaf
Net als in Vinkeveen is het hier prachtig groen en nagenoeg alles onverhard. Vergeleken met Vinkeveen is de Rhederlaag wel een stukje ruiger. Je hoeft je NIET steile kades op te trekken. Maar met heuvels en keienstranden is het op een andere manier uitdagend. Qua afstand is het heel vergelijkbaar, scheelt maar 1 km. Grappig genoeg zijn er evenveel hardloop- en zwemstukken (of segmenten). Namelijk 12! Na mijn verhuizing richting het oosten ontdekte ik dit Swimrun rondje bij Giesbeek. Hoewel ik met druk werk en gezin nu wat minder tijd heb erop uit te gaan, heb ik met vrienden al wel een aantal maal dit rondje gemaakt. In de Rhederlaag zijn meer schiereilanden dan in Vinkenveen, maar ook enkele echte eilanden (vier). Dus plekken waar de meeste mensen alleen met een boot komen. Swimrun in optima forma. Ik neem je graag mee!"  

Verdere info

Er geldt dus: samen uit, samen thuis. Hoewel deze verkenningsronde vooral bedoeld is voor 'nieuwbakken' swimrunners (M/V), gaan we er wel van uit dat je al ervaring hebt met zowel hardlopen en zeker ook zwemmen. En ook swim- en runfit bent. Dat betekent dat zwemafstanden van een paar honderd meter je niet afschrikken. Ook zal in mei het water nog fris zijn, een graad of 10 tot max 16, dus een wetsuit is sowieso verplicht. Dit mag een swimrun shorty zijn, of goedzittend surfpak of een oud triathlon pak. Een gloednieuw trisuit Zorg ook voor gepast schoeisel! Enkele stranden zijn erg keiig, dus surfschoentjes zoals bij het rondje eilanden zijn wat minder geschikt. Tip: Als je een pullbuoy meeneemt houdt deze ook als je loopschoenen goed aan de oppervlakte. Zorg wel dat je gewend bent Mits je wel gewend bent er mee te zwemmen, en hem niet onderweg verliest. Want alles waar je mee start moet je hele ronde meenemen, en ook weer mee aankomen. Zie hieronder voor complete lijst. Verder zitten er echt enkele heuvels in, met ook een echt steil stuk heuvelaf. Deze zijn ook onverhard, en je moet ook over een schuin stuk lopen. Geen probleem voor de echte trailers. Maar meer wennen voor wie meer op asfalt loopt. Trailschoenen zijn wel handig; hoewel niet verplicht. Maar het is zeker geen wedstrijd, dus zorg dat je goed goed opletten. Wandel lastige stukken heuvelaf. Zorg dat je energie houdt voor de rotsachtige stranden die nog komen. Ook daar moeten we stukken wandelen.  

Gouden regels (erecode voor swimrunners!)

Help je mede swimrunners bij onverhoopte problemen. Gedraag je rustig; ga niet wild doen, schreeuwen of anderszins lawaai maken. Jaag geen vogels, koeien of andere dieren op. Doe ook zeker rustig aan als we (andere) watersportrecreanten tegenkomen onderweg. Ren niet vlak langs boten, strandstoelen en ga wandelen als er honden zijn e.d. Kijk voor je het water in gaat goed uit dat geen boten zijn. En blijf onderweg regelmatig om je hen kijken. Mensen verwachten (nog) niet zomaar hardlopers die uit het water komen. Laten we de goede reputatie van SwimRunners behouden. Wellicht kunnen we tot zo een soort erecode van swimrunners komen, analoog aan die van wadliefhebbers, die in Lauwersoog en erboven geldt :).  

Denk aan de materialen! 🙂

Een deel van het materiaal is verplicht, zoals wetsuit. Bij echte swimrun wedstrijden is vaak meer verplicht, zoals fluitje. En nemen fanatiekeligen ook paddles mee voor extra stuwing etc. Dus als je 24 mei wilt testen mag het, maar je moet alles meenemen van start tot finish, en probeer wel zo licht mogelijk te gaan.  
Verplicht materiaal
 • - Schoeisel (surfschoenen, of 'gewoon' hardloopschoenen, GEEN neopreen sokken)
 • - Felgekleurde badmuts i.vm. zichtbaarheid (evt. enkele te leen)
 • - Wetsuit, een lange of een shorty
 • - Goede zin 🙂
 • - Grote handdoek, warme kleding en wat eten en drinken voor na afloop
 
Aangeraden/optioneel materiaal
 • - Zwembril
 • - Fluit
 • - Lichte strakke hardloopschoenen die snel leeglopen (GEEN goretex of anderszins waterdichte schoenen)
 • - Typische swimrun 'cheat' gear zoals (hand)paddles of pulbuoy (met elastiek) als je dit wilt trainen
 • - Evt. een zwemboei ivm zichtbaarheid (maar NIET verplicht, want tijdens lopen moet je deze ook meedragen/afkoppelen etc.)
 

Voor de cijferfreaks 😉

Hieronder de afstanden van de twee varianten
Swimrun Rhederlaag - Lang 2e Pinksterdag Ma 24 mei 2021 13:00
Aantal stukken zwemmen 12
Aantal stukken hardlopen 12
Kortste stuk zwemmen 40 m
Langste stuk zwemmen 600 m
Totale afstand zwemmen bij elkaar 2020 m
Kortste stuk hardlopen 120 m
Langste stuk hardelopen 1200 m
Totale afstand hardlopen bij elkaar 5410 m
Totale afstand swim-run ronde 7430
 
Swimrun Rhederlaag kort, min. zwemmen Ma 24 mei 2021 ca. 15:00
Aantal stukken zwemmen 8
Aantal stukken hardlopen 8
Kortste stuk zwemmen 40
Langste stuk zwemmen 300
Totale afstand zwemmen bij elkaar 1150
Kortste stuk hardlopen 180
Langste stuk hardlopen 950
Totale afstand hardlopen bij elkaar 4380
Totale afstand swim-run ronde 5530
 • Faciliteiten: Bereikbaar per auto, Begeleiding op water/land

Datum

24 mei 2021
Expired!

Tijd

's middags
13:00

Locatie

Rhederlaag
Rhederlaag
Categorie

Organisator

Stichting 40Mijl
Email
info@40mijl.nl
Website
http://www.40mijl.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *