Over Swimrun
Bij Swimrun draait het erom dat je mee terugneemt naar de finish waar je ook mee start. Je bent zelfvoorzienend en vertrouwt op je eigen uitrusting. Bij Swimrun evenementen zijn uiteraard faciliteiten, maar de basisregels blijven gelden.
Wat is Swimrun precies?
Swimrun is zoveel meer dan alleen zwemmen en hardlopen. In tegenstelling tot een triatlon of aquathlon, wordt elke discipline niet slechts één, maar meerdere keren gedaan. Een kenmerk van Swimrun is dat atleten hun uitrusting voor beide disciplines tijdens de wedstrijd altijd bij zich dragen. Vele kiezen er dan ook voor, om hun wetsuit en schoenen aan te houden tijdens de wedstrijd om kostbare tijd te besparen. Swimrun is nauw verbonden met de natuur. Veel wedstrijden vinden namelijk plaats in prachtige landschappen, waardoor zelfs de training een avontuur wordt. Swimrun draait om de vrijheid het buitenleven te verkennen en de spontaniteit om een hardloopsessie te laten ontpoppen in een duik in een glinsterend meer. Er is nog een ander belangrijk kenmerk van Swimrun wat het zo bijzonder maakt: het is een duursport die je in teamverband beoefent. Vanaf de training tot en met de race, is Swimrun een bevredigende teamervaring. De teams ondersteunen en motiveren elkaar om zichzelf tot succes te bewegen. De connecties die tijdens deze wedstrijden worden aangegaan zijn ongelooflijk sterk en leiden vaak tot langdurige vriendschappen.
Wat heb je nodig?
Om deel te nemen aan een Swimrun heb je heel veel uithoudingsvermogen nodig. Er zijn ondertussen veel gespecialiseerde Swimrun uitrustingen beschikbaar. Maar om het voor het eerst uit te proberen, hoef je geen grote investeringen te doen! Avontuur speelt een belangrijke rol bij Swimrun. Omdat deze sport meestal in de natuur plaatsvindt, mag de interactie met de elementen je natuurlijk niet storen. De wind, golven en weelderige vegetatie maken deze sport tot een werkelijk unieke ervaring. Teampartners zorgen voor wederzijdse veiligheid, ondersteuning en motivatie tijdens de race. Swimrun heeft ook te maken met probleemmanagement. Tijdens een race kunnen er namelijk onvoorziene dingen gebeuren. Apparatuur kan defect raken of je kunt zelfs een beetje verdwaald raken. Op zulke momenten heb je een koel hoofd en een zekere mate van flexibiliteit nodig. Het zijn juist deze kleine verrassingen die velen als de „kers op de taart“ beschouwen van het avontuur Swimrun.
Als het gaat over de aanschaf van de juiste uitrusting voor een Swimrun race, moet je met enkele dingen rekening houden. Wat kun je meenemen naar de race, zodat je makkelijker en sneller de finish haalt? Welk materiaal stelt de organisator ter beschikking en wat moet je zelf meenemen? Al deze vragen zullen we nu voor je beantwoorden. Voordat we uitrustingstips geven, is het belangrijk te benadrukken hoe belangrijk het is om de juiste teampartner te selecteren. Zelfs de beste apparatuur beschikbaar op de markt helpt niets zonder de perfecte partner! Bepaal om te beginnen samen met je partner de doelstellingen en jullie gezamenlijke potentieel. In de race kunnen er momenten voorkomen waarop je moet wachten op je teamgenoot en het is belangrijk om elkaar te steunen in deze tijden.

Waar moet je rekening mee houden?
Veel beginners horen het woord „Swimrun“ en geloven dat ze na een beetje zwemmen en hardlopen goed voorbereid zijn op hun eerste race. Maar zo gemakkelijk is het niet. Je voltooit de race namelijk in teamverband, er is speciale uitrusting voor nodig en het trainingsparcours voor de deur komt zelden overeen met het parcours waar de competitie plaatsvindt. Het is daarom aan te raden om je training af te stemmen op de werkelijke aard van deze sport. Als je alleen de twee geïsoleerde disciplines in ogenschouw neemt, zal je uiteindelijk trainen op een manier die niets te maken heeft met de feitelijke race. Met dit in het achterhoofd is het aan te raden om samen met je partner te trainen. Zo leer je elkaars sterke en zwakke punten kennen en kun je bepaalde wedstrijdsituaties oefenen, zoals drafting in het water, over rotsen rennen of het gebruiken van een bungee cord. Ook gezamenlijke deelname aan testraces (hardlopen, lange afstand zwemmen) is belangrijk. Het stelt teampartners in staat hun respectieve prestatieniveaus onder concurrerende omstandigheden te beproeven en hun individuele trainingsintensiteit zo aan te passen. Tijdens de training moet ook regelmatig gebruik worden gemaakt van Swimrun uitrusting. Zwemmen met paddles is vooral aan te raden, omdat het risico op schouderpijn en letsel heel groot is als je deze alleen gebruikt tijdens een race. Het hanteren van je uitrusting moet ook worden geoefend. Een onervaren team verliest gemakkelijk tijd in een race tijdens verschillende transfers; door onhandige pogingen om bijvoorbeeld de pull buoy, badmuts of zwembril te organiseren met de paddles nog aan de handen. Het resultaat? Ze zijn niet snel genoeg, missen misschien zelfs de snelste lijn en riskeren daardoor een vroegtijdig einde van hun race, allemaal door onnodige vertragingen.
Natuurlijk is het aan te raden om het hardlopen te oefenen met je wetsuit aan en om te en zwemmen met schoenen aan, zodat je kunt wennen aan de manier waarop deze items je beweging beïnvloeden en je de nodige aanpassingen kunt maken. Dit zal je ook helpen om te wennen aan de snelle wisselingen tussen de verschillende disciplines (zwemmen/hardlopen) en uitdagende omstandigheden (horizontale/verticale lichaamshouding, koude/warme temperaturen). Waar moet rekening mee worden gehouden tijdens een Swimrun training? Een goede tip voor beginners van Swimrun: ga online en bestudeer video‘s van eerdere Swimrun wedstrijden. Bekijk en leer over de specifieke kenmerken van elke wedstrijd, de gebruikte uitrusting en de hardloop- en zwemtechniek van de concurrerende atleten. Je kunt deze kennis vervolgens gebruiken en je eigen training hierop aanpassen. Bovendien is het belangrijk om tijdens de training rekening te houden met de daadwerkelijke omstandigheden. Als je tijdens een race met hoge golven te maken kunt krijgen, is je plaatselijke zwembad misschien niet de beste plek om de wedstrijd te simuleren. En degenen die zich hebben aangemeld voor een Summit race, zullen hun benen moeten voorbereiden op de bergen. Nog een laatste opmerking over je training: je kunt het beste lid worden van een club. Ten eerste train je hier onder deskundige begeleiding, wat echt zal helpen om je hardloop- en zwemtechniek te verbeteren. Bovendien volg je hier een individueel trainingsprogramma wat wordt begeleid door je coach en niet alleen gericht is op fysieke training, maar waarin ook tijd wordt ingeruimd om herstelfases te trainen. Ten derde krijg je hoogstwaarschijnlijk toegang tot speciale trainingsfaciliteiten en de clubband zal je helpen om je innerlijke zwakheden te weerstaan, bijvoorbeeld als het gaat om vroeg opstaan voor ochtendzwemmers.